Dos preolímpics de waterpolo decisius

albert_espanol

Són dies de selecció espanyola i fites importants. Després de no haver pogut treure bitllet directe als Jocs Olímpics de Rio, els combinats espanyols masculí i femení intentaran donar la seva millor versió per ser un dels quatre equips que aconsegueixen plaça per ser al Brasil als preolímpics de waterpolo. El funcionament de la competició és el següent: dos grups (A i B) amb sis equips cadascú. Es classifiquen els quatre primers, que es creuen amb els respectius de l’altre grup en ordre invers: primer contra quart i segon contra tercer. Com que hi ha quatre places per als Jocs, els equips que arribin a les semifinals aconseguiran bitllet, així que l’objectiu de totes dues seleccions és passar la ronda de quarts de final.

L’equip masculí, cinquè a l’Europeu de Belgrad, jugarà a Trieste (Itàlia) del 3 al 10 d’abril dins el grup B, on lluitarà amb Itàlia, Kazakhstan, Sudàfrica, Alemanya i Holanda. Cinc partits de primera fase en què els homes de Gabi Hernàndez buscaran fer-se amb una de les dues primeres places del grup i així evitar creuar-se amb els principals favorits del grup A, entre els que destaquen Hongria i Rússia. El combinat espanyol ha fet un salt qualitatiu des de l’Europeu i aquest preolímpic pot servir als homes d’Hernàndez per a consolidar-se. Després d’uns anys decebedors, la selecció masculina ha fet una passa endavant i ha esvaït els dubtes que s’havien creat al voltant de la seva participació als Jocs de Rio. Més enllà de les especulacions, fa 36 anys que Espanya no falla a una cita olímpica, on hi participa de forma consecutiva des de Moscú 1980. No anar al Brasil podria considerar-se com un fracàs.

Per la seva banda, les guerreres viatgen a Gouda (Holanda) amb força reptes per davant. El preolímpic femení se celebra del 21 al 28 de març i, amb un partit diari, hauran de suar de valent per a superar a rivals molt exigents. Ningú és capaç de posar en dubte el potencial d’aquest equip, menys encara després del paper majestuós a Londres 2012 i aconseguir l’or mundial i l’europeu. Paraules majors que fan que l’equip de Miki Oca sigui respectat. Les espanyoles han quedat emparellades al mortal grup A, amb els Estats Units, Grècia, Canadà, el Japó i Austràlia. A priori, les més complicades de batre seran les estatunidenques, a qui els experts apunten com la selecció que podria guanyar el preolímpic. L’equip que entrena Adam Krikorian té un dels blocs més temibles i el duel amb les espanyoles es preveu apassionant. La sort és que, més enllà del partit a la fase de grups, no s’haurien de creuar als quarts de final, que seran claus per aconseguir l’objectiu de Rio. Al grup B, les primeres places seran presumiblement per a Holanda i Itàlia.

Tocarà gaudir de la cita i donar el nivell màxim per anar superant obstacles. El que està garantit és un increïble espectacle waterpolístic. La selecció masculina vol recuperar el respecte amb un equip que torna a ser il·lusionant i el femení busca la seva segona participació històrica en uns Jocs Olímpics.